05.2021 – Książkowy maj u Jeżyków

Nasze Jeżyki to wdzięczni słuchacze! I choć czasem na odpoczynku się kręcą, troszkę rozgadują, niekiedy wędrują (niczym żołnierze w okopach, by niezauważenie dotrzeć do zabawek!), to zazwyczaj w skupieniu słuchają czytanych opowieści.

W poniedziałki często wysłuchują nagrań czytanej klasyki dziecięcej, we wtorki i czwartki Pani Marianna wyciąga ze swej kolorowej torby wspaniałe opowieści przyniesione z jej ukochanej biblioteki! Środy są zarezerwowane dla Ewangelii! A tam, po wysłuchaniu fragmentu dziecięcej Biblii dzieci przysłuchują się rozmowie: jak to Kaziu wyjaśnia Grzesiowi, co Pan Jezus miał na myśli. A w piątki zazwyczaj Pani Magda opowiada Jeżykom przygody dzieci z przedszkola, aż nieprawdopodobnie bliskie zdarzeniom z naszej jeżykowej codzienności, ukrywając w nich rozwiązania dla różnorodnych zdarzeń frasobliwych.

I to właśnie słuchanie wszelakich opowieści Jeżyki wolą daleko bardziej niż słuchanie muzyki klasycznej czy relaksacyjnej. Tym więcej radujemy się, że w tym roku odbyła się majowa akcja, w której rodzice czytają dzieciom! (Niemniej, z równie ogromną radością wspominamy zeszłoroczne nagrania ze zdalnego nauczania!)

Serdecznie dziękujemy wszystkim rodzicom, którym udało się przybyć do nas z książką! Jak widać na załączonym kolażu – wspaniała różnorodność! Niektóre z przyniesionych książek wybrały dzieci, inne były niespodzianką wybraną przez Jeżyka, którego rodzic nas odwiedził. Wszystkie przyjmowane były z zaciekawieniem i wyczekiwaniem ilustracji do wysłuchanego fragmentu! Były też i niespodzianki! Zadanie, by odnaleźć drogę do rakiety oraz teatrzyk!

Jedna Jeżynka wraz z tatą podarowała Promykom wielką torbę z książkami! Ileż było entuzjazmu przy ich rozpakowywaniu! Część książek Jeżyki podarowały Pszczółkom i Żabkom, wspólnie orzekając, że ich treść na pewno je zaciekawi!

„Książki są niczym ogród, który można włożyć do kieszeni” raz jeszcze dziękujemy za wspólne spacery w ogrodach wyobraźni oraz wszystkie prezenty!

Magdalena S.